Goddelijke klanken

Posted by ilse on Thursday September 8th 2011 at 14:11


Collega onderzoeker Rudi Knoops stelt zijn werk tot 27 november ten toon in Museum M te Leuven.
Kritieken zijn lovend: hieronder een kort stukje uit de cobra review. Voor de volledige review: zie http://www.cobra.be/cm/cobra/expo/110908-sa-goddelijkeklanken

Museum M in Leuven stelt schitterende gregoriaanse handschriften tentoon, uit Vlaamse abdijen en kerken. De bezoeker is ook luisteraar: de eeuwenoude muziek wordt springlevend door een heel bijzondere klankinstallatie.
Een wetenschappelijke zoektocht van jaren heeft veel meer schatten opgeleverd dan verwacht: alles samen zijn 230 gregoriaanse handschriften opgeduikeld in Vlaanderen. Een klein aantal ware topstukken is nu te zien in Museum M in Leuven. De kwetsbare boeken worden gedigitaliseerd, zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn en in optimale conditie kunnen worden bewaard.

Klankervaring

Speciaal voor deze tentoonstelling is de muziek uit de handschriften opnieuw gezongen door gerenommeerde ensembles als Psallentes en de Capella Pratensis. Die opnames maken deel uit van de klankinstallatie DIORAMATIZED #02 van multimedia-artiest Rudi Knoops.

Voor de luisteraar is het een wonderlijke klank- en beeldervaring. Je gaat in het midden van een cirkel staan en je hoort een perfecte surroundklank. Tegelijk zie je het beeld van de zangers zwaar vervormd door een techniek die in de schilderkunst anamorfose heet, een spielerei met perspectief. Door je in de cirkel te verplaatsen veranderen beeld en geluid. Opeens is dat eeuwenoude gregoriaans springlevend.

[Goddelijke Klanken in Museum M in Leuven, tot 27 november 2011]

RSS Feed